Minunile județului cu nouă reprezentanți în finala pentru „Destinația Anului”: sate, locuri de basm și trei stele Michelin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibiul concurează în acest an la „Destinația Anului”, cel mai important proiect de promovare a atracțiilor / obiectivelor turistice din România, cu nu mai puțin de nouă propuneri, la cele 11 categorii ale competiției.

Inima Transilvaniei pune la bătaie destinații de vis, unice chiar, printre care un sit UNESCO cu cel mai vechi altar de biserică din regiunea istorică și „cea mai complicată încuietoare din lume”, destinații cu trei stele Michelin, cea mai veche stațiune montană din România, ori locuri de basm.

Acestea poposesc de la Sibiu la Mărginimea Sibiului ori Păltiniș, de la Muzeul Astra la Povestea Calendarului sau Brambura Park, de la Biertan spre  Colinele Transilvaniei și continuă mai departe.

„Sibiu, tânăr din 1191”

La categoria „Orașe care inspiră”, sub titulatura Tânăr din 1191”, Sibiu se întrece cu alte 11 localități de renume, dintre care două sunt capitale de țări: București și Chișinău, ori foste capitale precum Iași și Suceava, sau așezări extrem de apreciate din punct de vedere turistic, precum: Brașov, Constanța, Alba Iulia, Oradea, Cluj Napoca, Timișoara ori Piatra Neamț.

„Un oraș captivant prin trecutul său istoric și neobosit să se reinventeze, Sibiu este destinația perfectă pentru o evadare urbană. Aici totul este accesibil la pas sau cu bicicleta: muzee, parcuri, restaurante, cafenele, piețe alimentare”, se menționează în descrierea Sibiului, „oraș al culturii și al culturilor”, care reușește ca an de an să se transforme grație artiștilor locali și internaționali prezenți la sute de spectacole ale Festivalului Internațional de Teatru FITS ori ale Festivalului TIFF sau ASTRA Film Fest, ori multe alte evenimente pe care le vom detalia într-o ediție viitoare. 

Cea mai veche stațiune montană din România

La categoria „Stațiuni turistice”, județul a intrat în cursă cu Păltinișul, alături de alte 15 contracandidate precum: Mamaia, Bran, Băile Felix, Sinaia, Predeal ori Borsec, etc..

„Din 1894, la Păltiniș se scrie povestea turismului montan”, se amintește despre cea mai veche stațiune montană din România, amplasată la 1.442 m altitudine, în Munții Cindrel. Pe lângă iubitorii sporturilor de iarnă, dar nu numai, fiind o așezare a sporturilor pentru orice anotimp, precum alergare, ciclism, kiting, parapantă etc., stațiunea a devenit extrem de atractivă și pentru iubitorii naturii care vin aici să observe astrele, flora și fauna sălbatică, pentru foraging – la cules de ciuperci și fructe de pădure, ori yoga și mindfulness.

Odată cu reabilitarea tuturor traseele turistice, zona montană a devenit accesibilă tuturor vârstelor și categoriilor. Și au devenit deja tradiție evenimente precum: Turul ciclist al Sibiului, Păltiniș Challenge sau Triada MTB-Păltiniș, dar și faptul că aici poți să te bucuri de faimoasa brânză din Mărginime.

Tărâmul mirific al Mărginimii Sibiului

Și pentru că tot am amintit de „Tărâmuri cu tradiție și istorie”, din competiție nu putea lipsi faimoasa Mărginime a Sibiului care concurează alături de alți 10 contracandidați precum: Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, Cetățile dacice din Munții Orăștiei, printre care și Sarmisegetuza Regia, Maramureșul istoric, Neamțul pitoresc, Țara Oașului, ori Ținutul Mănăstirilor din Bucovina, dar și altele. „Ținutul stării de bine”, Mărginimea Sibiului reprezintă regiunea din sudul Transilvaniei renumită pentru tradiția păstoritului și a brânzeturilor de oaie precum telemea sau burduf de munte.

Satele sale pitorești ascund comori spirituale, istorice, arhitecturale, culturale, pe care turiștii sunt invitați să le descopere pe jos sau cu bicicleta, pentru a se bucura de arta tradițională, de obiceiuri, de preparatele gastronomice locale la evenimente de renume precum: Bujorul de munte - Gura Râului ori Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari.

Dar Mărginimea a devenit „un paradis pentru inițiere în sporturi, dar și pentru provocări în competiții locale precum Burduf Challenge și Urme pe Play”, despre care vom vorbim și cu alte ocazii.

Colinele Transilvaniei cu cei 500 km de trasee turistice și 60 de biserici fortificate

La categoria „Regiuni eco turistice”, Sibiul este prezent, printr-un proiect din care fac parte mai multe județe: „Colinele Transilvaniei” . Este vorba despre „un peisaj medieval cum rar mai găsești în Europa” cuprins între Târnava Mare, Olt și Valea Hârtibaciului, în zona dintre Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Rupea și Țara Făgărașului. 

Ecodestinația Colinele Transilvaniei reprezintă așadar o vastă zonă ce cuprinde nu mai puțin de 500 km de trasee turistice, cinci situri UNESCO și 60 de biserici fortificate, precum: Biertan, Saschiz, Sighișoara, Valea Viilor și Viscri. Aici gastronomia multiculturală se întâlnește cu Sărbătoarea Rabarbărului și cea a Tuberozelor, cu Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, Terra Saxonum și cu multe altele.

Pentru „Regiuni eco turistice” există însă o concurență acerbă din partea unor destinații precum: Delta Dunării, Maramureș – Țara Lăpușului, Băile Tușnad, Țara Dornelor, Țara Hațegului, Ținutul Zimbrului și altele.

Biertan, satul de poveste cu altarul său unicat și cea mai complicată încuietoare

Din categoria „Sat de poveste” nu putea lipsi Biertanul, alături de alte nouă astfel de așezări dintre care am aminti Fundata, Sâmbăta de Sus, ambele din Brașov, Ciocănești – Suceava ori Corbi – Argeș.

Una dintre primele așezări săsești din Ardeal, Biertan Sibiu, parte din destinația eco-turistică Colinele Transilvaniei, a devenit celebru odată cu includerea sa în Patrimoniul mondial UNESCO, grație bisericii sale fortificate cu cel mai mare altar pictat din Transilvania, dar și cu sistemul complex de 19 încuietori acționate simultan de pe ușa sacristiei, catalogat de cei de la World Record Academy ca fiind „cea mai complicată încuietoare din lume și o bijuterie a tehnologiei medievale”.

Anii Drumeției, în cursa pentru „Cea mai bună promovare”

În cursa pentru „Cea mai bună promovare” a unei destinații turistice a intrat și proiectul „Anii Drumeției”, grație căruia au fost readuse în atenție traseele montane ale județului, după cum se poate observa și în VIDEO atașat.

Sibiul promovează astfel turismul în natură prin tururi ghidate, disponibile oricui, oricând, indiferent de anotimp, vârstă, condiție fizică etc..

Magia din Povestea Calendarului și Brambura Park

La categoria „Distracție și aventură”, Sibiul are două destinații în cursă: Brambura Park și Povestea Calendarului, două atracții de mare succes de pe Valea Porumbacului sau Valea Zânelor, cum mai este cunoscută zona de la poalele Făgărașului. Competiția mai numără printre concurenți Dino Parc Râșnov și „Valea cu pești” din Brașov, dar și Dinosaur World Transylvania și Mini Transilvania Parc din Hunedoara, alături de alte parcuri de tematice și de distracții din țară. 

Muzeul cu trei stele Michelin

La capitolul „Atracții cultural - educative”, Sibiul propune Muzeul Astra - cel mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa, care se întrece la această categorie cu Castelul Bran, Cazinoul din Constanța, Castelul Corvinilor, Palatul Culturii din Iași și multe altele. 

,,Muzeul ASTRA este dovada vie a faptului că investiţiile în muzee, atunci când sunt însoţite de profesionalism, produc efecte nu doar la nivel local sau regional, ci chiar pe plan internațional”, sună o parte din descrierea făcută Muzeului ASTRA de către autorii Ghidului Michelin care au acordat instituției din Dumbrava Sibiului trei stele.

În schimb, în cursa pentru „Destinația Anului 2024”, Sibiul nu are emisari la categoriile „Wellness”, „Cazări epice - resorturi”, „Cazări epice - boutique” ori „Experiențe gastronomice”

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite